INVESTICIJE

EBRD će na Hrvatsku u 2013. izdvojiti 230 milijuna eura

vedrana jelušić kašić
Žarko Bašić/PIXSELL
19.06.2013.
u 15:35

Dosad je EBRD, kao najveći financijski investitor, u Hrvatsku uložio 2,5 mlrd eura, od toga lani 210 milijuna

Od ukupno 30 mlrd eura, koliko je EBRD namijenila za financiranje regije u sljedeće tri godine, na Hrvatsku će u 2013. izdvojiti 230 milijuna eura. Dosad su, kao najveći financijski investitor, u Hrvatsku uložili ukupno 2,5 mlrd eura, od toga lani 210 milijuna. Kako su istaknuli u osvrtu analitičara povodom hrvatskog priključenja EU, za razliku od dosadašnjih investicija, koje su uglavnom bile orijentirane na velike tvrtke, odsad se okreću investiranju srednjih i malih poduzetnika i infrastrukturnih projekata.

Mala i srednja poduzeća nova su im ciljna skupina i u regiji, što su ponovili i na nedavnoj godišnjoj konferenciji u Istanbulu. Veliki dio priljeva za malo gospodarstvo zasigurno će se kanalizirati i preko HBOR-ovih kreditnih linija. U EBRD-u prognoziraju i da će hrvatsko priključenje EU srednjoročno dovesti do jačanja našeg gospodarstva kojem je već koristio intenzivan i strog proces pripreme za pristupanje EU. Ponovili su prijašnje ocjene da povećanju potencijala gospodarskog rasta mogu pomoći reforme javne uprave i povećanje konkurentnosti. Potvrđena je prognoza pada BDP-a od 0,3 posto u 2013., kao rezultat nastavka krize u eurozoni, pada potrošnje domaćinstava, investicija i izvoza.

>> Vedrana Jelušić Kašić na čelu zagrebačkog tima EBRD-a

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije